Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

71 συγγραφείς σε ένα λογοτεχνικό ταξίδι

Του Βασίλη Ρούβαλη

Η εξέλιξη της νεοελληνικής γραμματείας στον εικοστό πρώτο αιώνα αποτελεί εκτενές αντικείμενο θεωρητικής προσέγγισης, στο οποίο περιέχονται δεδομένα με πολλαπλή ερμηνεία. Ο ρόλος του συγγραφέα και του αναγνώστη, η θέση της κριτικής, το λογοτεχνικό διακύβευμα, συναποτελούν έναν κοινό παρονομαστή στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας όσο και της δημιουργικής φαντασίας (που πλάθει άλλες πραγματικότητες) στη σημερινή εποχή. Ένα μελέτημα που αναπτύσσει, με πρωτότυπο τρόπο, τη συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα - προτάσσοντας ειδικά τη λογοτεχνική πρακτική της μεταμυθοπλασίας- είναι αυτό που καταθέτει ο πεζογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Βούλγαρης.
Ο τόμος που υπογράφει με τίτλο «Η μεταμυθοπλασία στη νεοελληνική πεζογραφία» (Εκδόσεις Βιβλιόραμα) κυκλοφορεί με την προσδοκία να καλύψει βιβλιογραφικά ένα πεδίο ενδιαφέρον, σημαντικό και χρήσιμο για ό,τι αφορά τη διερεύνηση της διαδικασίας της γραφής, της μυθιστορηματικής συγκεκριμένα. Πρόκειται για μια προσέγγιση στοιχειοθετημένη, με την πρόθεση να προσδώσει σ' αυτό το αισθητικό ρεύμα τη δέουσα προσοχή και βεβαίως να πετύχει, μεταξύ των πομπών και των δεκτών της λογοτεχνίας, ένα καινούργιο αισθητικό πρόταγμα. Αυτό που εμφανίζεται ως ιδιαίτερο της ανά χείρας εργασίας είναι η σαφήνεια στην «περιήγηση» που αναλαμβάνει ο Κώστας Βούλγαρης στη νεοελληνική μεταμυθοπλασία χρησιμοποιώντας καίρια αποσπάσματα από θεωρητικά κείμενα και μυθιστορηματικές αναφορές με συγκεκριμένο στόχο, μέσα από παρατιθέμενα κείμενα πεζογράφων, θεωρητικών λογοτεχνίας, φιλολόγων, ιστορικών και δοκιμιογράφων. Διότι, όπως σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμά του, «ο τόμος αυτός δεν αποτελεί απλώς μια ανθολογία κειμένων την οποία "επιμελήθηκα", αλλά συντέθηκε ως πολυφωνικό αφήγημα σε δοκιμιακή φόρμα...».
Επιχειρεί λοιπόν να εστιάσει στη νεοελληνική μεταμυθοπλασία, δηλαδή στη μυθιστορηματική γραφή που, όπως πρότεινε η θεωρητικός P. Waugh, είναι η ενσυνείδητη και συστηματική προσοχή του συγγραφέα «στη δημιουργία ερωτημάτων για τη σχέση φαντασίας και πραγματικότητας, αλλά και στη διερεύνηση της πιθανής πλασματικότητας του κόσμου έξω από το λογοτεχνικό φανταστικό κείμενο». Συγκεκριμένα, στο βιβλίο περιέχονται 177 κείμενα από 71 συγγραφείς - ένα πλούσιο δοκιμιακό υλικό το οποίο αντικατοπτρίζει την εξελικτική διαδρομή της νεοελληνικής πεζογραφίας υπό το πρίσμα της μεταμυθοπλασίας. Από τον Διονύσιο Σολωμό έως τον Κώστα Βάρναλη και τον Κώστα Καρυωτάκη έως τον Θανάση Βαλτινό και νεότερους πεζογράφους, όπως ο Γιάννης Πάνου, ο Τάσος Χατζητάτσης, ο Μισέλ Φάις αλλά κι ο ίδιος ο υπογράφων τον τόμο, εξετάζεται διεξοδικά και διαφαίνεται η διαδρομή της μεταμυθοπλασίας στην Ελλάδα, όπου κατά πώς συμβαίνει σε άλλες εθνικές λογοτεχνίες, συμβάλλει στην αναζήτηση νέων τρόπων γραφής στο πλαίσιο του μεταμοντερνισμού.

Νέα Σελίδα, 24/9/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου